Multipl Skleroz (MS) Hastalığı

Multipl Skleroz (MS) Hastalığı ve Göz

Görme siniri (optik sinir); görme fonksiyonunu sağlayan ve merkezi sinir sisteminin devamı niteliğinde olan bir sinirdir.

Multipl skleroz (MS); ataklarla seyreden ve merkezi sinir sitemini etkileyen bir kronik bir sinir sistemi hastalığıdır.

Sinir siteminde bulunan hücreler elektriksel uyarılarla iletim sağlayan hücrelerdir. Bu hücrelerin etrafında kılıf benzeri miyelin dediğimiz yapılar bulunmaktadır. İşte MS hastalığında sinir hücreleri ve etrafındaki miyelin kılıfı hasar görmektedir.

 

Multipl Sklerozun Sebebi Nedir?

Multiple sklerozda; bilinmeyen nedenlerle bağışıklık sistemi hücreleri, sinir hücreleri ve etrafında bulunan myelin kılıfına saldırır ve hasar oluşturarak plak oluşumuna sebep olur. Çevresel etkenler, genetik, geçirilmiş viral hastalıklar bu hastalıkta rol oynamaktadır.

 

Multipl Skleroz Gözü Nasıl Etkiler?

Göz siniri de merkezi sinir sisteminin devamı niteliğinde olduğu için MS hastalığı gözü ciddi bir şekilde etkiler ve optik nörit yapar. Bazen optik sinirin göz içi kısmını etkilerken bazen de göz ile beyin arasındaki veya beyin içindeki kısmını etkileyebilir.

 

Kimlerde Multiple Skleroz Görülür?

Bu hastalık çoğunlukla 20-40 yaş arasındaki bayanları etkilemektedir. Ekvatora göre kuzey ülkelerinde daha sık görülmektedir.

 

Multipl Skleroz Gözde Ne Tür Şikayetler Yapar?

  • Bulanık görme
  • Renkli görmede bozulma
  • Çift görme
  • Parlak görmede azalma
  • Göz ağrısı gibi şikayetler yapar

 

Multipl Skleroz Tanısı Nasıl Konulur?

Bu hastalığın tanısını çoğunlukla nöroloji hekimi ile ortak koymaktayız. Görme muayenesi, göz siniri muayenesi ve tabi ki hastanın detaylı öyküsüyle çoğunlukla tanıya yaklaşıyoruz. Görme alanı testi, optik koherens tomografi (OCT), VEP ve MR tetkiklerinden yararlanıyoruz.

 

Multipl Skleroz Tedavisi Nasıldır?

Bu hastalığın tedavisini üçe ayırabiliriz. Atakların tedavisi, belirtilerin tedavisi ve atak önleme tedavileri şeklinde sıralayabiliriz. Tabi ki bu tedaviler nöroloji hekimi ile ortak koordinasyonu şeklinde yapılmalıdır.

 

Multipl Skleroz Gözde Hasar Bırakır mı?

Atağın ağırlığı ve sıklığına göre hafiften ağıra göz sinirinde maalesef geri dönüşümsüz hasarlar bırakabilmektedir. Bu yüzden hastalığın erken tanısı ve tedavisi oldukça önemlidir.

Randevu talebi ya da bilgi almak için telefon numaramızdan veya iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.