Ksantelazma Nedir?
Göz kapaklarında bulunan sarımsı, ciltten hafif kabarık yağ birikimleridir. Çoğunlukla göz kapaklarında görülse de burun kökü ve göz çevresinde de görülebilir. Her iki cinste de görülse de kadınlarda daha sık görülmektedir. Bazen minik sarımsı cilt görünümü şeklinde, bazen de adeta göz çevresinde coğrafik bir harita görünümü oluşturur.
Ksantelazmanın Sebepleri Nelerdir?
Vücut kolesterol düzeyinin yüksekliği suçlansa da ksantelazma bulunan hastaların %50’sinde kolesterol düzeyi normal görülmüştür. Bazı yazarlar, inflamasyon kaynaklı olabileceğini iddia etmiştir.
- Sigara kullanımı
- Kilo fazlalılığı
- Yüksek kolesterol
- Hipertansiyon ve şeker hastalığı olanlar ksantelazma için riskli olanlardır.
Ksantelazma Tanısı Nasıl Konulur?
Ksantelazma lezyonları çok tipiktir. Muayene ile kolayca tanınırlar.
Ksantelazma Tedavisi Nasıldır?
- Criyoterapi
- Lazer tedavisi
- Kimyasal peeling
- Cerrahi tedavi şeklinde sıralayabiliriz.
Küçük ve geniş olamayan lezyonlar lazerle çok kolayca tedavi edilebilir. Ancak eğer lezyonun tamamı alınmamışsa maalesef tekrar edebilir ve daha agresif bir şekilde göz kapaklarına yayılabilir. Bu yüzden lezyonları tamamen almak gerekir.
Klasik cerrahi yöntemle lezyonlar alınırken gerek derinlik gerekse de genişlik anlamında tamamen almak gerekir. Bazen bu lezyonlar çok yaygın olabilir. Bu tür durumlarda bu lezyonları alırken kapağın başka bir bölgesinden cilt greftleri ile cerrahi alanı kapatmak zorunda kalınabilir.