Göz Kapağı Bazal Hücreli Kanseri

Göz Kapağı Bazal Hücreli Kanseri

Bazal hücreli kanserler, derinin en üst tabakası olan epiderm dediğimiz kısmından kaynaklı bir cilt kanseri türü olup aynı zamanda göz kapağının en fazla görülen kanseridir. Göz kapağının kötü huylu tümörlerinin %90’nını oluşturmaktadır. Bu tümörler en fazla alt göz kapağı ve iki kapağın birleşim yerlerinden çıkmaktadır.

 

Risk faktörleri nelerdir?

  • Fazla güneşe maruz kalmak
  • Radyasyon maruziyeti
  • İmmun yetmezliği olan hastalar özellikle organ nakli olan kişiler
  • Önceki travmalar nedeniyle skarı (yara izleri) olan şahıslar
  • Xeroderma Pigmentozum gibi bazı kalıtsal nedenler risk oluşturan durumlardır.

 

Göz kapağımda bir kitle var, Bazal hücreli kanser miyim?

Elbette göz kapağında bulunan her kitle tümör değildir. Anacak aşağıda sıraladığımız bazı işaretler tümörden şüphelenmemizi sağlayan işaretlerdir. Bu tümörler bazen hiçbir şikâyete neden olmadan basit göz kapağı kitlesi şeklinde görülebileceği gibi bazen de aşağıdaki sorunlara neden olabilir.

  • Kitle üzerinde yaralar, bazen kanamalar görülebilir
  • Ciltte kabuklanma
  • Kitle üzerinde veya etrafında belirginleşmiş kan damarları
  • Kapak serbest kenarında madarozis (kirpik kaybı)
  • Göz kapağı cildinde kırışıklık ve çekinti
  • Göz kapağında şekil bozuklukları

 

Bazal hücreli kanserlerin tanısı nasıl konur?

Başta tam bir göz kapağı ve göz muayenesini yapmak lazım. Çoğunlukla göz doktorunuz muayene ile tanısını koyabilir ancak kesin tanı koymak için kitleden parça alıp biyopsi yapmak ve patoloji sonucunu görmek gerekir.

 

Bazal hücreli kanserler tehlikeli kanserler mi?

Bu kanserler kötü huylu olmalarına rağmen genelde iyi seyirli olup uzak metastaz (uzak bölgelere yayılım) yapmazlar. Ancak bölgesel bir şekilde büyüyüp göze ve göz çevresine yayılabilir. Maalesef göze yayıldığı zaman gözü kurtarmak oldukça zor olabilir.

 

Tedavisi var mı ve ne şekilde tedavi edilir?

Bu kanserler her ne kadar bazı kremlerle tedavi edilebilse de en kesin tedavisi ameliyattır. Başarılı bir ameliyattan sonra 5 yıl içerisinde %98 tekrar etmezler. Küçük tümörler lokal anestezi ile bir seferde tam olarak çıkarılabilir ancak kapağın büyük bir kısmına yayılmış olan tümörler daha teferruatlı yaklaşım gerektirir. Büyük tümörlerden öncelikle insizyonel biyopsi dediğimiz küçük bir parça alınır ve patolojiye gönderilir. Patoloji sonucu kesinleştikten sonra ameliyat planlanmalıdır. Ameliyat frozen eşliğinde yapılmalı yani ameliyat sırasında patoloji uzmanı da hazır bulunmalıdır. Çünkü tümör cerrahi ile alındıktan sonra patoloji uzmanı tarafından hemen incelenmeli ve eğer tamamen çıkarılmışsa ikinci aşamaya geçilmelidir. Aksi takdirde şüpheli olan bölgelerden tekrar doku çıkarılıp incelenmelidir. İkinci aşamada deyim yerinde ise hastaya yeniden göz kapağı yapılmalıdır. Çünkü büyük tümörlerde kapağın büyük kısmını almak zorunda kalıyoruz maalesef.

 

Bazal hücreli kanserlerden nasıl korunmalı?

Yukarıda saydığımız risk faktörlerinden kaçınmak lazım özellikle güneş maruziyeti önlenebilir bir durumdur. Yaz aylarında şapka takmak, güneş gözlüğü kullanmak elzemdir.

Randevu talebi ya da bilgi almak için telefon numaramızdan veya iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.