Alt Orbital Duvar Kırığı (Blow Out Fraktürü)
Blow out kırığı neden olur?
Göze gelen yumruk ve bezeri künt travmalar, göz çukurluğunda basınç artışı yaparak altta bulunan ince ve hava boşluğu nedeniyle desteksiz olan kemiği aşağı doğru iterek kırığa neden olur.
Kimlerde Blow out kırığı oluşur?
- Boksörlerde (yüze gelen sert yumruklar)
- Futbolcularda (yüze gelen sert toplar, dirsek çarpması)
- Araç içi ve araç dışı trafik kazaları
- Motorsiklet kazaları
- Ev içi kazaları (kapıya çarpma şeklinde)
- Tenisçilerde (topun göze gelmesi)
Blow out kırığı ne tür şikayetlere neden olur?
- Çift görme
- Gözde hareket kısıtlılığı
- Göz etrafında yoğun morarma
- Göz içinde kanama
- Başlarda gözde öne doğru büyüme zamanla arkaya doğru küçülme
- Göz kapağı düşüklüğü
- Yanak bölgesinde uyuşukluk, his kaybı
- Göz çevresine parmakla basıldığında görülen hava kabarcığı hissi (Krepitasyon)
- Asimetri
Blow out kırığının tanısı nasıl konulur?
Travmadan hemen sonra tam bir göz muayenesi yapıldıktan sonra göz çevresi ve etrafındaki kemikler değerlendirilmelidir. Çift görme, hareket kısıtlılığı, krepitasyon varsa muhakkak kırıktan şüphelenilmelidir. Aksial ve koronal orbital tomografi (BT) çekimi çoğunlukla kırığın tanısını koyduracaktır. Tomografi hem tanı koyma aşamasında hem de cerrahi gereken bir kırıksa ameliyat sırasında oldukça faydalandığımız bir görüntüleme sistemidir.
Blow out kırığının tedavisi nasıldır?
Öncelikle önemli olan kırığın ameliyat gerektirip gerektirmediğidir. Bunun kararını hekiminiz muayene ve tomografi sonucuna göre karar verecektir. Tedavide ilk etapta soğuk kompres, anti inflamatuar ilaçlar, antibiyotik tedavisi yapılmalıdır. Yoğun şişlik ve morarma geçtikten sonra ameliyat planlanmalıdır.
Blow out kırığının ameliyatı ne zaman yapılmalı?
Ameliyat tarihi için bir nokta oldukça önemlidir. Eğer kırık bölgesi içinde kas ve sinir sıkışması gelişmişse ameliyat acildir ve en erken zamanda yapılmalıdır. Eğer kas sıkışması yoksa morarma ve şişlikler geçtikten sonra ameliyat yapılabilir ve bu da çoğunlukla travmadan sonraki 1-2 hafta içerisinde yapılmalıdır.
Ameliyat şart mı? Ameliyat olmazsam kemikler kaynamaz mı?
Kemikler kaynar ama sorun da kemiklerin kaynamasıdır. Eğer hekiminiz ameliyat demişse muhakkak en geç 3 hafta içerisinde ameliyat yapılmalıdır. Aksi takdirde kemikler kaynadıktan sonra ameliyat yapmak oldukça zor olacaktır. Blow out kırığından sonra ameliyat yapılmazsa ne olur peki? Birincisi eğer çift görmeniz varsa bu kalıcı hale gelecektir ve geç dönemde ameliyat edilse bile çift görme düzelmeyecektir. İkincisi göz çukurluğunda bulunan yapılar, çukurluğun kırık nedeniyle genişlemesi neticesinde o gözde küçülme ve asimetri olacaktır.
Blow out kırığının ameliyatı nasıl yapılıyor?
Ameliyat genel anestezi ile yapılmakta ve bir gece hastanede kalmanız gerekebilmektedir. Ameliyat sırasında hastanın kırık bölgesine sarkmış göz ve göz çevresi dokularını tekrar eski yerine yerleştiriyoruz. Parçalanmış kemik dokuları alıyoruz ve kırık bölgesine bariyer amacıyla insan dokusuyla uyumlu bir materyal (kemik, Medpor) yerleştiriyoruz.
Açık mı yoksa kapalı ameliyat mı yapılıyor?
Hem açık hem kapalı şekilde ameliyat yapılabilir. Ameliyat sonrası çıkabilecek sorunların az olması ve daha estetik olması nedeniyle kapalı ameliyat tercih edilmelidir.