Göz Kapağı Estetiği

Göz Kapağı Estetiği

Belli bir yaştan sonra hem üst hem de alt göz kapağında şişme veya ciltte sarkma şeklinde bazı sorunlar oluşabilir. Bu başlık altında göz kapağında meydana gelen sorunlarla ilgili bazı kavramlardan ve bu sorunları gidermeye yönelik tedavi yaklaşımlarından bahsedeceğiz.

 

Dermatoşalazis Nedir?

Dermatoşalazis, genel bir ifade ile göz kapağı cildinde sarkma şeklinde tanımlanabilir. Her iki göz kapağını da etkileyebilir.

 

Neden ve Kimlerde Görülür?

  • Yaşlanma ile göz kapakları cildinde gevşeme ve elastikiyet kaybı meydana gelmektedir.
  • Yerçekimi kuvvetinin de etkisiyle ciltte meydana gelen gevşeme aşağı doğru sarkma eğilimi göstermektedir.
  • Özellikle tiyatro ve ses sanatçıları gibi aşırı yüz ve göz mimiklerini kullanan kişilerde bu durum daha belirgin ve erken gelişebilmektedir.
  • Miyop, hipermetrop, astigmat gibi refraksiyon bozukluğu olup ancak gözlük veya lens gibi bu durumu düzeltici girişimde kullanmayan insanlarda başta göz çevresi ve alın kırışıklıkları olmak üzere zamanla göz cildinde sarkma gelişebilmektedir.
  • Terzi, ressam gibi dikkat gerektiren işlerde çalışanlarda da benzer bir şekilde göz çevresinde kırışıklık ve sarkma oluşmaktadır.
  • Bilgisayar kullanıcıları da bu riskleri taşımaktadır.

 

Blefaroşalazis Nedir?

Daha çok genç kadınlarda ortaya çıkan, nedeni bilinmeyen anjionörotik ödem denilen bir tür kapak şişliğidir. Burada tekrarlayan ataklar sonucunda kapak cildi incelir ve ilerleyen zamanda tıpkı dermatoşalaziste olduğu gibi sarkma meydana gelir.

 

Dermatoşalazis Önlenebilir mi?

Elbette yaşlanmayı önleyemediğimiz sürece bu da önlenemez fakat bazı davranış değişiklikleriyle geciktirilebilir.

  • Gülmek, ağlamak, kızmak gibi durumlarda mümkün olduğunca az mimik kullanmak.
  • Gözde miyop, hipermetrop veya astigamat gibi göz bozukluğu varsa; gözlük veya lens kullanmak,  ya da lazer ile tedavi olmak.
  • Yaz aylarında güneş gözlüğü takmak.

 

Göz Kapağında Torbalanma Nedir?

Esasında göz çevresinde yaşlanma ile sadece ciltte elastikiyet kaybı olmaz. Aynı zamanda göz kapağı kaslarında ve hemen kas altında bulunan diğer dokularda da elastikiyet kaybı gelişir. Septum denilen ve her iki göz kapağında bulunan, adeta göz kapağında bir bariyer görevi gören dokuda da elastikiyet kaybı ve zayıflama meydana gelir.

Normalde göz çevresinde, ikisi üst kapakta ve üçü alt kapakta olmak üzere beş yağ pakedi bulunmaktadır. Bu yağ paketleri gözlerimizi adeta çevreler vaziyette olup septum denen ince ve gergin bir yapı tarafından önden desteklenmektedir. Septumda elastikiyet kaybı veya anatomik bozulmalar olunca göz kapakları çevresindeki bu yağ paketleri cilt altına doğru fıtıklaşmakta ve kapakta izole şişlikler oluşturmaktadır. Bu durum çoğunlukla dermatoşalzis ve blefaroşalzis ile birlikte görülse de bazen tek başına görülebilmektedir. Yine çoğunlukla alt kapakta görülse de üst kapak iç taraftaki yağ paketleri de çok sık fıtıklaşabilmektedir.

 

Ameliyat Olmadan Botox ile Göz Kapaklarım Düzelebilir mi?

Botox göz kapağı ve çevresindeki kırışıkları azaltabilir veya bir miktar kaşı kaldırarak kısmi bir düzelme sağlayabilir. Eğer ciltte sarkma ve fazlalık varsa cerrahi tedavi en iyi seçenektir.

 

Dolgu ile Düzelir mi?

Göz çevresinde özellikle alt kapakta bazı derin çizgiler bulunmaktadır. Bu bölgelere dolgu yapılarak yalancı bir düzelme sağlanabilir ancak bunun da nihai bir çözüm olmadığı anlaşılmalıdır.

 

Cerrahi Tedavi ile Düzelir mi?

Evet. Hatta en doğru ve kesin çözümdür.

 

Ameliyat Öncesi Neler Yapılır?

Her ameliyat öncesi olduğu gibi; rutin kan tetkikleri (özellikle herhangi bir kanama bozukluğu ve bulaşıcı hastalık açısından) yapılmaktadır. Hastaların, hastalık geçmişi sorgulanmakta, herhangi bir ilaca karşı alerjisi olup olmadığı incelenmektedir.

 

Ameliyat Genel Anestezi ile mi, Lokal Anestezi ile mi Yapılır?

Ameliyat çoğunlukla lokal anestezi ile yapılmaktadır. Ancak sırt üstü yatamayan hastalarda veya aşırı gergin ve korkuları olan hastalarda sedasyon veya genel anestezi tercih edilebilir.

 

Lokal Anestezi Hangi Bölgeye Yapılır?

Sadece üst yada alt kapak ameliyatı yapılacaksa cilt bölgesine lokal anestezi yapılmaktadır. Üst kapakla birlikte kaş kaldırma ameliyatı da yapılan durumlarda sedasyon veya genel anestezi yapılır. Alt kapak ameliyatı ile birlikte yağ paketlerine de müdahale edilen durumlarda blok anestezi dediğimiz direkt sinir köklerine anestezi yapılır.

 

Ameliyat Sırasında veya Sonrasında Ağrı Olur mu?

İyi bir anestezi yapıldıktan sonra ameliyat sırasında ağrı olmaz. Ameliyat sonrasında ise bir iki gün süren hafif bir gerginlik ve ağrı hissi olabilir.

 

Alt ve Üst Kapak Ameliyatları Birlikte Yapılabilir mi?

Alt ve üst kapak ameliyatlarının birlikte yapılmasında sakınca yoktur. Sadece ameliyat süresi uzar.

 

Açık Ameliyat mı, Kapalı Ameliyat mı Yapılmakta?

Üst kapakta açık ameliyat yapılmaktadır. Ameliyat kesi bölgesi kapak çizgisi içerisinde kaldığı için herhangi bir iz kalmamaktadır.

Alt kapakta ise hem açık ve hem de kapalı ameliyat yapmak mümkündür. Bu tercih yapılacak işleme ve hekiminizin vereceği karara göre değişmektedir. Eğer sadece yağ doku fıtıklaşması varsa kapalı ameliyat tercih edilirken, fıtıklaşma ile beraber cilt fazlalığı da varsa açık ameliyat daha doğru bir seçim olmaktadır.

 

Ameliyat Öncesi Muayene

Muayene sırasında sadece göz kapakları değil, kaş, alın, orta yüz bölgesi ve hatta tüm yüz bir bütün olarak değerlendirilmektedir.

 

Üst Kapak Blefaroplasti

  • Muayene sırasında üst kapak cildi değerlendirilir.
  • Yağ paketlerinde prolapsus olup olmadığı kontrol edilir.
  • Kaş seviyesi durumu ve kaşta gevşeklik olup olmadığı değerlendirilir. Bu oldukça önemli bir durumdur. Eğer kaşlarda da gevşeklik veya düşme varsa kaşlara müdahale edilmeden yapılacak herhangi bir girişim iyi bir sonuç vermeyecektir. Hatta kaş-kirpik mesafesini azaltarak daha kötü bir sonuçla da karşılaşılabilir.
  • Gözün dış kısmında bulunan ‘’kaz ayakları çizgileri’’ dediğimiz bölge değerlendirilir.
  • Kapakta sarkma mı veya pitosis dediğimiz kapak düşüklüğü mü olup olmadığı kontrol edilir.  Bu da oldukça önemli bir durumdur. Kapak düşüklüğü bambaşka bir durum olup ameliyat yaklaşımı da farklıdır.
  • Sulkus dediğimiz üst kapak çizgisi kontrol edilir. Seviyesinin ne durumda olduğu değerlendirilir.
  • Gözyaşı bezinin pozisyonu kontrol edilir. Gözyaşı bezinde sarkma varsa ve ameliyat sırasında düzeltilmezse, ameliyat sonrasında daha belirgin bir şişlik şeklinde kalmaktadır.
  • Gözyaşı kanalcıkları ve kapağa açılan ağız bölgeleri değerlendirilir. İçe veya dışa dönme olup olmadığı yoksa da o eğiliminde olup olmadığı kontrol edilir.

 

Alt Kapak Blefaroplasti

  • Muayene sırasında alt kapak cildi değerlendirilir.
  • Yağ paketlerinde fıtıklaşma kontrolü yapılır.
  • Alt kapak kirpikleri ve kenar seviyesi değerlendirilir, içe veya dışa dönme eğilimi incelenir.
  • Alt kapağın, gözü istenilen şekilde kapayabilme durumu değerlendirilir.
  • Gözyaşı kanalcıkları ve kapağa ağızlaşan bölgeler değerlendirilir.
  • Gözde sulanma olup olmadığı incelenir.
  • Alt kapak ile birlikte orta yüz değerlendirilir.

 

Ameliyat Sonrası Normal Yaşantıya Ne Zaman Dönülür?

Ameliyat sonrası göz kapaklarında bir miktar ödem ve morarma olmaktadır. Peyderpey azalarak bir hafta içerisinde geçecektir. Yine bir hafta sonra dikişler alınabilir ve hasta, normal yaşantıya dönebilir.

 

Ameliyatın Ne Tür Sakıncaları Olabilir?

  • Bir kanama bozukluğu varsa hem ameliyat sırasında ve hem de sonrasında ciddi sorunlara yaşanabilir.
  • Üst kapaktan fazlaca cilt veya doku alınmışsa ameliyat sonrası özellikle geceleri gözler açık kalabilir ve bu da göz içinde ciddi sorunlara neden olabilir. Ameliyat sonrası erken dönemde bir miktar açık kalması normaldir ama bu durumun kalıcı olması göz içine zarar verebilir.
  • Üst kapakta gözyaşı bezi hasar görmüşse ameliyat sonrası ciddi göz kuruluğu sorunları olabilir.
  • Alt kapaktan fazla cilt alınması durumunda alt kapak aşağı doğru çekilecektir. Bu da kapak açıklığı ve göz yaşarmasına sebep olacaktır. Uzun dönemde dış dünya ile fazla temas neticesinde göz içinde saydam tabakası zarar görecektir.
  • Sorunlu cerrahi kapaklarda içe veya dışa dönme şeklinde kendini gösterebilir.
  • Gözyaşı kanalcıkları zarar görürse kalıcı sulanma ve çapaklanmaya neden olacaktır.
  • Unutmamak gerekir ki “Göz kapaklarımız aynı zamanda gözlerimizin koruyucularıdır ve fonksiyonel bir yapısı vardır. Amaç sadece gergin bir kapak oluşturmak olmamalıdır.”

Randevu talebi ya da bilgi almak için telefon numaramızdan veya iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.