Göz Kapağı Düşüklüğü

Göz Kapağı Düşüklüğü

Normalde üst göz kapağı gözümüzün üzerinde içten dışa doğru konkav bir seyir izler. Göz kapağı, kornea dediğimiz yuvarlak, siyah kısmı üsten yaklaşık 1mm örtmektedir. Birçok sebepten dolayı üst göz kapağının 1mm’den daha fazla düşmesine kapak düşüklüğü (pitozis) denmektedir. Pitozis doğuştan olabileceği gibi belli bir yaştan sonra da meydana gelebilir. Tek taraflı olduğu zaman oldukça dikkat çekici bir görünüme sebep olmakta ve kişileri rahatsız etmektedir.

Esasında pitozis bir hastalık grubu olup, göz kapağını kaldıran kasın farklı şekilde etkilenmesine bağlı olarak beş grupta incelenebilir.

1. Miyojenik Ptozisler: Temel olarak göz kapağını kaldıran kasın uzayabilme ve kasılabilme yetmezliğinden kaynaklıdır. Bunlarda kendi aralarında dört guruba ayrılmaktadır.

  • Doğumsal Miyojenik Pitozisler (Blefarofimozis Sendromu, Marcus Gunn Jaw-Winking Pitozis)
  • Kronik İlerleyici Eksternal Oftalmopleji
  • Myotonik Distrofi
  • Myastenia Gravis

2. Aponevrotik Pitozisler: Bu grup pitoziste göz kapağını kaldıran kas sağlamdır ancak kasın yapışık olduğu dokudan ayrılması söz konusudur. Yaşlanma, travma, göz içi ameliyatları sonrası, tiroid hastalığına bağlı olarak ve bazen de doğuştan olabilmektedir.

3. Nörojenik Pitozis: Göz kapağını kaldıran kasın sinirinde olan sorun kaynaklıdır. Ensefalit, menenjit gibi bazı beyin hastalıkları sebep olabileceği gibi travma veya bazı metal zehirlenmeleri de sebep olabilmektedir.

4. Mekanik Pitozisler: Kapak üzerinde olan bazı iyi veya kötü huylu tümörler nedeniyle kapak düşüklüğü gelişmektedir. Yine travma sonrası oluşan kötü yara iyileşmesine bağlı sıkarlardan kaynaklıda pitozis gelişebilir.

5. Psödopitozis: Diğer adıyla yalancı pitozis dediğimiz durumdur. Esasında kapak düşüklüğü yoktur. Gözde küçülme veya geriye doğru gitme söz konusudur. Protez göz kullanan kişilerde, küçük veya uygun olmayan protezlerde böyle bir görüntü oluşturabilir.

Pitozis Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yukarıda saydığımız birçok sebep nedeniyle kapak düşüklüğü ameliyatları da farklılık göstermektedir. Muayene ve tetkiklerden sonra sebebini bulmak en önemli önceliktir. Daha sonra sebebe yönelik hareket edilir. Yine temel olarak şunlar söylenebilir. Yetişkinlerde çoğunlukla lokal anestezi tercih edilmekte, çocuklarda ise genel anestezi yapılmaktadır. Açık veya kapalı şeklinde iki tür ameliyat mevcuttur ama bu tamamen hastalığın sebebine göre tercih edilir.

Ameliyat Sonrası Düzelme Ne Zaman Olur?

Ameliyattan sonra çoğunlukla hastanede kalmaya gerek yoktur. Eğer açık ameliyat yapılmışsa bir hafta sonra dikişler alınmaktadır. Yine bir hafta ila on gün kapakta şişlik ve morarma görülebilir. Yaklaşık bir ay sonra kapak tamamen düzelmiş ve fonksiyonel hale gelmiş olur.

Kapak Düşüklüğü Tekrar Eder mi?

Hastalığın sebebine bağlı olmakla beraber normalde eğer ilk ameliyatta tam düzelme sağlanmışsa tekrarlanmaz. Ancak bazen tek bir ameliyatla istenilen sonuç alınamayabilir ve ikinci bir ameliyat gerekebilir. Bazen de ameliyat sonrası erken dönemde (bu çoğunlukla bir hafta) göz kapağını kaldıran kas ameliyat ile asıldığı yerden ayrılabilir. Bu durumda en kısa zamanda ikinci bir seansla düzeltme yapılmalıdır.

Randevu talebi ya da bilgi almak için telefon numaramızdan veya iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.