Enoftalmos (Göz Küçülmesi)

Enoftalmos Nedir?

Enoftalmos, kısaca gözün içinde bulunduğu orbitanın yani göz çukurluğunun genişlemesi nedeniyle gözün geriye gitmesi ve dolayısıyla bir gözün diğer gözün gerisinde kalmasıdır. Her ne kadar başlık kısımında göz küçülmesi yazmış olsakta aslında burada göz küçülmesi değil göz çukurluğunun genişlemesi nedeniyle gözün küçük görülmesidir.

 

Enoftalmos Neden Olur?

  • Bazı doğumsal hastalıklar
  • Bazı orbita tümörleri
  • Sessiz sinüs sendromu
  • Ve en önemlisi, en sık olanı orbita travması

 

Yalancı Enoftalmos Nedir ve Sebepleri Nelerdir?

Adı üzerinde yalancı enoftalmosta aslında enoftalmos yoktur. Burada bir gözün küçük görünmesini oluşturan nedenler vardır.

  • Göz kapağı düşüklüğü (pitozis); hastalarımız göz kapağı düşüklüğünü çoğunlukla gözüm küçüldü diye tarif ederler. Aslında kapak düşüklüğü vardır ve kapak düşüklüğü nedeniyle göz bebeği tam görünmediği için gözüm küçüldü diye tarif ederler.
  • Tek taraflı yüksek miyopi; yüksek miyop gözün ön ve arka boyutunu büyütür. Dolayısıyla tek taraflı miyop bir gözü diğer gözden daha büyük gösterebilir.
  • Alt kapakta aşağı doğru çekilme; travma veya bazı hastalıklar nedeniyle bir güzün alt kapağı aşağı doğru çekilebilir ve bu da diğer gözde küçülme var gibi gösterebilir.
  • Şaşılık; bir gözün şaşı olması da yalancı enoftalmos görüntüsüne sebep olabilir.
  • Ekzoftalmos; Ekzoftalmos terim olarak enoftalmosun tam tersi olup gözün öne doğru gelmesidir. Travma, göz arkasında gelişen tümörler, tiroide bağlı göz hastalığında tek taraflı göz tutulumu, orbitanın bazı iltihabi hastalıkları exoftalmosa neden olabilir. Hastalarımız bazen bu gözün büyümesini değil de diğer gözün küçüldüğünü düşünürler. Aslında buradaki sorun diğer gözün büyümesidir.

 

Travma Sonrası Enoftalmos Neden Oluyor?

Orbita yani göz çukurluğu travması sonrası enoftalmos oldukça sık görülmektedir. Trafik kazaları, çarpmalar, orbitaya yumruk gibi künt travmalar göz çukurluğunu oluşturan kemiklerde kırıklar oluşturabilir. Anatomik olarak göz çukurluğunun alt, iç ve üst kısmında yani üç tarafında sinüs dediğimiz hava boşlukları bulunmaktadır.  Bu bölge travmalarında kemikler kırıldığında sinüs boşluklarına doğru açılma meydana gelmektedir. Dolayısıyla gözün içinde bulunduğu bu kemik çukurluk genişlemektedir. Orbital çukurluk genişleyince göz ve göz etrafındaki dokular geriye doğru gitmekte ve enoftalmos gelişmektedir.

Bazen travma sonrası orbital kemik kırığı olmadan da geç dönemde gözde küçülme yani enoftalmos gelişebilmektedir. Şöyle ki, gözümüzün etrafında ve arkasında çok miktarda yağ paketleri bulunmaktadır. Bu yağ paketlerinin önemli görevlerinden biri de travma sırasında göze bir nevi airbag görevi görmek ve gözü kurumaktadır. Bazen yumruk gibi künt travmalar sırasında göz çevresindeki kemiklerde kırık olmasa da zaman içerisinde göz arkasındaki yağ paketlerinde atrofi dediğimiz yağ hücre ölümü gerçekleşmektedir. Dolayısıyla travma sonrası geç dönemde enoftalmos gelişebilmektedir.

 

Enoftalmos Ne Tür Şikayetler Yapar?

  • Gözün geriye gitmesine bağlı gözde küçülme hissi
  • Göz kapağı düşüklüğü
  • Yüz asimetrisi
  • Çift görme
  • Göz kapağının içeriye doğru dönmesi (Entropiyon)
  • Sulanma
  • Bulanık görme
  • Göz kapağı çukurluğunun derinleşmesi gibi şikayetler görülebilir.

 

Gözüm Küçüldü Ne Yapmalıyım?

Öncelikle bir göz hekimine başvurmalısınız. Görme keskinliği, ön ve arka segment muayenesi, ışık reflexi, göz hareketleri gibi temel göz muayenesi yapılmalıdır. Ardından göz kapağı ölçümleri ve Hertel ekzoftalmometri dediğimiz bir alet ile göz büyüklükleri ölçülmelidir. Daha sonra orbita hakkında daha detaylı bilgi için orbital tomografi ( BT ) veya magnetik rezonans ( MR ) filmleri çekilmelidir. Bu görüntülemeler sayesinde orbital çukurlukta meydana gelen travmalar, göz arkasında gelişen tümörler ve benzeri bir çok hastalık tanınabilir.

 

Enoftalmosun Tedavisi Var mı?

Tabi ki bu soruya kısaca evet diyebiliriz. Tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıktada en önemli konu teşhisi doğru koymaktır. Böylece teşhis doğru konulduktan sonra sebebe yönelik tedavi yaklaşımında bulunulabilir. Orbita kemiklerinde kırık varsa tamir edilmeli, gözü arakaya doğru iten tümör varsa çıkarılmalıdır.

Randevu talebi ya da bilgi almak için telefon numaramızdan veya iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.