Orbital Dermoid Kist Tümörleri

Orbital Dermoid Kist Tümörleri

Dermoid kist; kısaca koristom dediğimiz, normal hücrelerin olmaması gereken alanlarda bulunmasıdır. Doğumsal olup yavaşça büyüme eğiliminde olurlar. İçinde kıl kökleri, yağ bezleri, ter bezleri, diş gibi primitif yapılar bulunmaktadır. Göz çukurluğunda yaklaşık %45 oranında bulunup en sık görülen orbital tümördür. Genellikle orbitanın dış kısmında ve hemen kaş altında bulunsa da orbitanın herhangi bir yerinde bulunabilirler.

 

Dermoid tümörler ne tür şikayetler yapar?

  • Genellikle aileler göz etrafında ele gelen bir kitle şikâyeti ile başvururlar.
  • Bu kitleler ağrısızdır.
  • Eğer kitle altındaki kemik dokuya yapışıksa hareketsizdir yapışık değilse parmak ile basıldığında kitle parmağın altından kayar.
  • Göz kapağında şekil bozukluğu yapabilir.
  • Göz kapağında düşüklük (Ptozis) yapabilir.
  • Bu kistler travma veya aşırı kaşıma nedeniyle patlarsa göz etrafında ciddi reaksiyonlar oluşturabilir. Aşırı şişlik, kızarıklık, morarma görüntüsü oluşturur. Kistin patlaması kesinlikle istemediğimiz bir durumdur.

 

Dermoid tümörler kötü huylu mu, iyi huylu mu?

 Dermoid kistler iyi huylu tümörlerdir. Büyüyebilir ancak vücudun başka bir bölgesine yayılım göstermezler. Fakat;

  • Doğuştan tümörler olduğu için yerleşik olduğu bölgelerde göz etrafındaki kemik gelişimini etkileyebilir ve dolayısıyla yüz ve gözde asimetriye neden olur.
  • Tümör büyüyüp göz ve gözün etrafında bulanan kas, damar ve sinir gibi yapılara baskı oluşturarak başka sorunlara neden olabilir.
  • Yine göz kapağı düşüklüğü yapabilir ve bu da tembelliğe neden olur.
  • Tümörler bazen cilde çok yakın bulunmakta olup travma veya aşırı kaşıma gibi nedenlerle patlayabilir. Bu durum göz etrafında yabancı cisim reaksiyonuna sebep olur.
  • Eğer gözün iç kısmına yakınsa bazen kist üzerinde kıllar çıkabilir ve bu kıllar gözün saydam tabakasını çizip zarar verebilir.
  • Bazen gözün arkasında yani derin orbitada gelişebilir ki bu da gözü ileri doğru büyütebilir veya göz etrafındaki kaslara baskı yaparak çift görmeye neden olabilir.

 

Dermoid tümör tanısı nasıl konulur?

Doğuştan kitleler ve çoğunlukla yüzeysel orbitada olduğu için çoğunlukla aileler kolaylıkla fark ederler ve bize o şekilde gelirler. Ancak derin orbita yerleşimli kitleleri aileler fark etmeyebilir. Bizler genel bir göz muayenesi yaparız. Palpasyonla kitlenin nerede yerleşimli olduğunu, alttaki dokulara olan bağlantı ve yapışıklıklarını, çift görme, göz kapağı düşüklüğü, kemik deformitesi yapıp yapmadığını anlamaya çalışırız. Çoğunlukla hem tanıyı desteklemek hem de kitlenin boyutunu ve çevre dokuları ile ilişkilerini anlamak için MR ve bazen orbital tomografi filmini çekeriz. Bunlarla yüzde yüze yakın tanımızı koyarız ancak kesin tanı tabi ki kitleyi ameliyatla aldıktan ve patolojisini yaptıktan sonra koyarız.

 

Dermoid tümörler için ameliyat gerekir mi?

Yukarıda anlattığımız birçok nedenle bu kitleleri almak ve patolojisini yapmak gerekir. Kitleyi tamamen ve mümkünse patlatmadan almak gerekir. Eğer kitle çok küçükse, gözde ve güzün etrafındaki dokular üzerinde bir sorun teşkil etmiyorsa ameliyat edilmeden bir süre takip edilebilir.

 

Ameliyatı lokal mi yoksa genel anestezi ile mi?

Bu hastalar çoğunlukla küçük çocuklar olduğu için ameliyatı genel anestezi ile yapmaktayız ancak hasbelkader ameliyat edilmemiş yetişkin hastaları lokal anestezi ile yapabiliyoruz. Ameliyat sonrası hastaların hastanede kalmalarına gerek yoktur. Ameliyattan bir hafta sonra dikişleri alıyoruz. Ameliyat sonrası bir hafta biraz ödem, şişlik, morarma gibi basit sorunlar görülebilir.

 

Dermoid tümör ameliyattan sonra bir daha tekrar eder mi?

Eğer tümör tamamen ve patlatılmadan alınmışsa tekrar etmez ancak eğer tamamen alınmamışsa veya ameliyat sırasında tümör etrafındaki zar yırtılıp tümör içeriği etrafa yayılırsa maalesef tekrar edebilir. Bu tür durumlarda ikinci kez ameliyat etmek gerekir.

Randevu talebi ya da bilgi almak için telefon numaramızdan veya iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.