Konjenital Pitozis

Konjenital Pitozis (Doğumsal Göz Kapağı Düşüklüğü)

Farklı nedenlerle doğumsal olarak ortaya çıkan göz kapağının düşük olmasıdır. Her iki gözde de görülebileceği gibi tek taraflıda görülebilir. Farklı çalışmalarda değişik sonuçlar olsa da yaklaşık her 1.000 doğumda 18 göz kapağı düşüklüğü görülmektedir.

 

Normal Göz Kapağı Şekli, Açıklığı, Yüksekliği Nasıl Olmalı?

Normalde alt ve üst göz kapağı arasındaki mesafe, yaş, cinsiyet ve ırklara göre bir miktar değişmekle beraber yaklaşık 8-10 mm arasındadır. Üst göz kapağımız içten dışa doğru konkav bir şekil çizerek uzanır. Üst göz kapağımız kornea dediğimiz gözün saydam kısmını üstten yaklaşık 1 mm öretmektedir. Üst göz kapağımız vizüel aks dediğimiz ve görmemizi sağlayan ana hattı kapatmamalıdır. Eğer kapatırsa özellikle çocuklarda ilerleyici ciddi görme kaybına neden olur.

 

Konjenital Pitozisin Sebepleri Nelerdir?

Göz kapağımızı kaldıran iki tane önemli yapı bulunmaktadır.

Levator palpebra kası; bu kas, göz kapağımızı açan ve belli bir seviyede tutan bir kastır. Diğeri ise;

3. Kafa çifti sinirinin üst dalı; bu sinir ise levator kasını innerve eden yani kasın çalışmasını sağlayan bir sinirdir.

İşte doğumsal olarak gerek kasta gerekse de sinirde oluşan birtakım hasarlar göz kapağı düşüklüğü yapabilir. Bunlar arasında;

  1. Levator kasının gelişim yetersizliği
  2. Konjenital blefarofimozis sendromu
  3. Horner sendromu
  4. Genetik bazı hastalıklar
  5. Duane retraksiyonu sendromu
  6. Marcus Gann sendromu gibi birçok hastalıkta görülebilir.

 

Göz Kapağı Düşüklüğü Tehlikeli mi?

Çocukluk döneminde eğer göz kapağı düşüklüğü görmeyi engelleyecek düzeyde ise tabi ki tehlikelidir. Deprivasyon ambliyopisi dediğimiz ciddi göz tembelliğine neden olur ki eğer tedavi edilmezse belli bir yaştan sonra kalıcı görme kaybına neden olur. Yine düşük göz kapağı uzun süre göz bebeğine baskı yaptığı için astigmat yapabilir.

 

Konjenital Pitozisin Tedavisi Nedir?

Bu hastalığın kesin ve tek tedavisi ameliyattır. Ameliyatla göz kapağı diğer gözün şekline ve seviyesine göre ayarlanır. Ancak tabi ki;

– Pitozisin ağırlığı

– Göz kapağının seviyesi

– Tek taraflı mı yoksa çift taraflı mı?

– Görme aksını kapatıyor mu?

Tüm bu durumları göz önünde bulundurarak ameliyat kararı verilmelidir.

 

Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir?

Eğer göz kapağı, görme aksını yani görmeyi engelleyecek şekilde düşmüşse göz tembelliği gelişmemesi için mümkün olan en yakın zamanda ameliyat edilmelidir. Yok eğer görme aksını kapatmıyorsa bu çocuklar, göz tembelliği ve astigmatizm için yakın takip edilmelidir. Bu çocukların gerek sosyal gerekse de psikolojik bazı sorunları yaşamaması için okul öncesi ameliyat edilmeleri uygun olacaktır.

Randevu talebi ya da bilgi almak için telefon numaramızdan veya iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.