Entropiyon Nedir?

Entropiyon, göz kapağının içe dönmesidir. Tabi göz kapağı içe dönünce göz kapağı serbest kenarında bulunan kirpikler göze doğru yönelmekte ve gözün saydam ve hassas dokularına zarar vermektedir.

 

Entropiyon Neden Olur?

En sık gördüğümüz entropiyon tipi olan senil entropiyonda, yaşlanma nedeniyle göz kapağı oluşturan bazı dokular zayıflamakta ve gevşemektedir. Kapak anatomisine katılan dokuların oluşturduğu dengenin bozulması neticesinde kapak içe doğru dönmektedir. Yine travma, göz kapağının bazı iltihaplı hastalıkları, göz kapağına yönelik bazı cerrahiler gibi durumlarda entropiyon yapabilir.

 

Entropiyon Olduğumu Nasıl Anlarım?

Kirpiklerin içe dönüp gözün saydam tabakasına sürekli temas etmesi hastaları aşırı bir şekilde rahatsız eder. Dolayısıyla bu hastalar çok daha erken doktora başvurmak zorunda kalırlar.

 

Entropiyonda Ne Tür Şikayetler Olur?

  •  Gözde ağrı
  • Batma
  • Yanma
  • Kızarıklık
  • Sulanma
  • Çapaklanma gibi şikayetleri olur ve şikayetler geçici değildir.

 

Entropiyon Tehlikeli Bir Hastalık mı?

Tek kelime ile cevaplarsak bu soruya cevabımız evettir. Görmemizi sağlayan ve gözümüzün ön tarafında bulunan kornea dediğimiz saydam ve cam gibi bir dokumuz var. Entropiyon hastalarında kirpikler kornea ile sürekli temas halinde olur. İlk zamanlarda korneada hassasiyet ve ağrı olurken zamanla ve temas devam ettikçe korneada yara ve enfeksiyon olur. Temas devam ettikçe bu yaralar derinleşir. Bu aşamadan sonra ameliyatla entropiyon düzeltilse bile mevcut yaralar iyileşirken leke bırakarak iyileşir. Oluşan bu lekeler maalesef kornea üzerinde kalıcı ve görme kaybı yaratan bir duruma neden olur.

 

Entropiyonun Tedavisi Nedir?

Entropiyonun tek ve kalıcı tedavisi ameliyattır. Ancak ameliyat zamanını bekleyene kadar bazı medikal tedaviler öneriyoruz.

 

Medikal Tedaviler Nelerdir?

  •  Kornea kuruyucu göz yaşı damla ve jeller
  • Antibiyotik pomadlar
  • Kapak çevirici bazı egzersizler öneriyoruz.

 

Cerrahi Tedavide Ne Yapılıyor?

Birçok cerrahi teknik bulunmaktadır. Bu teknikler hastanın yaşına, hastalığın sebebine ve hastalığın ağırlığına göre değişmektedir. Ama temel hedef kapağı tekrar eski ve sağlıklı pozisyonuna döndürmektir.

 

Ameliyat Lokal mi Yoksa Genel Anestezi ile mi Yapılmaktadır?

Çoğunlukla lokal anestezi tercih ediyoruz. Ancak hastanın yaşı, stres durumu, tercih edilen ameliyat tekniği gibi sebeplerle bazen genel anestezi tercih edebiliyoruz.

 

Ameliyat Olmadan Sadece Kirpiklerimi Çekersem Olur mu?

Bazı hastalarımız batan kirpikler nedeniyle kirpiklerini çekerler. Elbette bu bir savunma mekanizmasıdır ve yanlış değildir. Ancak maalesef bu çözüm değildir. Çözüm tabi ki kapağın yeniden eski pozisyonuna getirilmesidir.

Randevu talebi ya da bilgi almak için telefon numaramızdan veya iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.